Download gratis Grow Guide: in 3 stappen je hart volgen

Ik wil rust in mijn hoofd: 5 stappen naar innerlijke rust

Mélanie Schaerlaeckens

Lifecoach Breda

Je hoofd draait overuren door je gepieker en to do’s. Waar is die knop voor rust in je hoofd? Echt ontspannen vind je maar moeilijk, want je bent altijd maar bezig, hebt een vol hoofd en een onrustig gevoel.

Je verlangt zo naar innerlijke rust, ontspanning en een gevoel van tevredenheid. Je wilt meer in het moment leven en niet continu bezig zijn met alles dat je anders had moeten doen of met al die dingen die nog moeten.

Herkenbaar? Ik neem je in vijf stappen met praktische oefeningen mee naar innerlijke rust.

1 Van chaos naar innerlijke rust

Word je bewust van wat jouw onrust veroorzaakt. Je ervaart waarschijnlijk een energielek en de onrust vraagt je aandacht om met de voor jou goede dingen aan de slag te gaan! Kom, ik help je op weg…

Piekerkwartier

 1. Zet de timer op 15 minuten en schrijf alles op waar je over piekert. Haal ze uit je hoofd en zet ze op papier.

 • Denk je veel na over wat anderen van je vinden en verwachten?
 • Sta jij altijd voor anderen klaar waardoor je teveel hooi op je vork neemt?
 • Voel je je vaak opgejaagd en heb je te weinig uren in je dag?

2. De essentie van je zorgen begrijpen. Waar gaat het nu echt om? Waarom maak ik me hier zorgen over? Wat heb je nu al ontdekt over de onrust in je hoofd?

3. Transformeer je zorgen: zet ze om in iets positiefs. Wat betekent rust in je hoofd voor jou? Ga uit van je eigen kracht, schrijf op wat je er aan gaat doen.

Yes, je hebt nu al wat antwoorden en acties te pakken om een eerste stapje te zetten richting een kalmere mind.

Innerlijke rust is in harmonie zijn met jezelf en je omgeving, zonder je overweldigd te voelen door externe druk of interne conflicten. 

Er is iets in jou, een deel van jou waar altijd rust, vrede, liefde en harmonie is. Contact maken met dat deel van jou begeleidt jou naar innerlijke rust. Jij bent namelijk zoveel meer dan je gedachten.

Dit betekent niet dat je nooit stress zult ervaren, maar wel dat je manieren hebt om ermee om te gaan zonder overweldigd te raken.

Innerlijke rust door mindfulness

Het is een behoorlijke uitdaging om dicht bij jezelf te blijven in dit drukke bestaan. Ik liep hier ook tegenaan, maar dit veranderde compleet toen ik in aanraking kwam met mindfulness. Ik ging van onzekerheid naar vertrouwen. Van perfectionisme naar goed genoeg. Van leven in mijn hoofd naar leven vanuit mijn hart. Het effect dat het beoefenen van mindfulness heeft op mijn leven is ongekend! En dit gun ik jou ook!

2 De kracht van mindfulness

Mindfulness helpt je om in het moment te leven. Het leert je zonder oordeel en met liefdevolle nieuwsgierigheid de buitenwereld en je binnenwereld te observeren. Door regelmatig mindfulness te beoefenen, kun je leren je gedachten en gevoelens te observeren zonder erin meegezogen te worden. Dit helpt je om afstand te nemen van stressvolle situaties en meer rust in je hoofd te ervaren.

Wist je dat mindfulness niet alleen stress, angst en depressie vermindert, maar ook je concentratie een flinke boost geeft? Het is als een superkracht voor je geest! En nog wetenschappelijk bewezen ook.

Als mindfulness trainer organiseer ik regelmatig 8-weekse mindfulness trainingen, stiltedagen en pas ik mindfulness toe in coachtrajecten zodat jij weer in contact komt met wie je werkelijk bent in plaats van wie je denkt te moeten zijn. Hier lees je meer over mindfulness en wat ik daarin voor jou kan betekenen

Het heeft mij en al veel andere innerlijke rust en een positievere, rustigere mind opgeleverd.

Zintuigen zen: rust in 5 stappen

Probeer deze oefening eens, het helpt je alvast op weg. Je zintuigen zijn namelijk altijd hier&nu. Juist als je hoofd vol zit, kun je deze krachtige maar korte oefening doen om terug te keren in moment en je gedachten te laten voor wat ze zijn, slechts gedachten.

 • Zien: Kijk eens goed om je heen en benoem vijf dingen die je ziet. Kijk er naar vanuit de ogen van een nieuwsgierig en verwonderd kind die dit voor het eerst ziet.
 • Horen: Luister aandachtig en benoem vier geluiden die je hoort. Dit kan ver weg zijn, dichtbij of in jezelf. 
 • Voelen: Ervaar drie dingen die je kan voelen, wat voel je allemaal?
 • Ruiken: Adem rustig in en benoem twee geuren die je ruikt. 
 • Proeven: Let op één smaak in je mond en observeer wat je allemaal kunt proeven.

Door dagelijks een paar minuten te besteden aan mindfulness en bijvoorbeeld deze oefening te integreren in je dagelijks leven, kun je je geest kalmeren en meer in het moment leven met een rijkere ervaring.

3 Ademhalingstechnieken voor ontspanning

Je kent het wel toch, we hebben allemaal weleens van die paniekmomenten dat je acute stress ervaart, je lijf spant zich aan, error in je hoofd. Dit is een heel mooi natuurlijk (sympatisch zenuw)systeem dat geactiveerd wordt. Als er gevaar, stress of een uitdagende situatie op de loer ligt, dan zorgt dit overlevingsmechanisme ervoor dat je snel en efficiënt te reageert als iemand je over het hoofd ziet in het verkeer, als je kind zich bezeerd of als een belangrijke deadline op je werk nadert.

Super waardevol om dit te hebben MAAR….

Als jij rust in je hoofd en lijf wilt, heb jij je zenuwstel te kalmeren door het parasympatisch zenuwstelsel te activeren.

En weet je wat zo bijzonder is? We doen het altijd, hebben het altijd bij ons en het kost ons niks, onze ademhaling. Met je ademhaling heb je goud in handen. Je kunt hiermee namelijk direct je zenuwstelsel kalmeren, je parasympatisch zenuwstelsel activeren en daarmee je zelf naar een staat van ontspanning, herstel en rust in je lijf en hoofd brengen. Dag stress, angst en onrust!

Kalmeer, rust, slaap: de magie van 4-7-8 ademhaling

Ademhalingsoefeningen zijn makkelijk en super effectief om je geest tot rust te brengen en je lichaam te kalmeren. Een eenvoudige ademhalingsoefening is de 4-7-8 techniek:

 • Adem 4 tellen rustig in door je neus.
 • Houd je adem 7 tellen vast.
 • Adem in 8 tellen volledig uit door je mond.

Herhaal deze stappen een paar keer op momenten dat je stress ervaart.

Deze ademhalingsoefening is ook perfect om mee in slaap te vallen! Het heeft mij enorm verrast hoe snel het me naar dromenland brengt.

4 Verbind met jezelf: ontspanning & zelfzorg

HO STOP! Heb ik je aandacht? Gebruik dit moment om je pauzeknop in te drukken en in te checken bij jezelf. Wat je aandacht geeft groeit, je mag nu de shift maken van onrust naar wat wil je WEL?

>Hoe voel je je op dit moment en waar heb je behoefte aan?

>Hoe kun je jezelf dit geven?

Maak van jezelf weer een prioriteit voor rust en een goede balans. Zie jezelf voor wie je werkelijk bent, je hebt namelijk zoveel potentie! Je bent hier om jouw mooiste leven te leven, je mag het helemaal zelf inkleuren. Wat vervult jouw leven en hoe kun je jezelf hiermee voeden?

Om een diepere verbinding met jezelf te voelen en innerlijke rust te ervaren zijn meditatie, in de natuur wandelen/zijn, journalling, lummelen en je creativiteit de ruimte geven mooie manieren.

WANT – to – do

 • Wat WIL ik? Schrijf minstens 20 dingen op aparte blaadjes die jou rust in je hoofd en lijf geven, wat je innerlijke rust en plezier brengt. Stop dit in een leuk potje en kies minstens iedere maand 1 grotere activiteit/moment om jezelf dit te gunnen.

+Dit geeft mij rust in mijn hoofd +Dit geeft mij energie +Hier word ik blij van  +Hiervan ontspan ik

>Wat wil ik meer ervaren, voelen, beleven?

 • Maak me-time onderdeel van je dagelijkse routine, maak het net zo gewoon als tanden poetsen.
 • Plan momenten van ontspanning en zelfzorg in zodat je je batterij kunt opladen en beter om leert gaan met de dagelijkse onrust of stress. Doe dagelijks iets voor jezelf, al is het maar 5 minuten.
 • Wat ga jij vandaag nog doen?

Good vibes & inner peace rituals

Dagelijks als ik op sta en naar bed ga kijk ik naar mijn vision board en neem de good vibes helemaal in me op. Als ik wakker word dan noem ik mijn intentie/affirmatie: ik ben in harmonie met mezelf en alles en iedereen om mij heen.

Nog voordat ik mijn ogen open, laat ik in me op komen waar ik dankbaar voor ben en vul mijn lichaam met dankbaarheid. Er komt niks tussen mij en de yogales op donderdagochtend. Als ik de deur uit stap of onderweg ben haal ik een paar keer bewust diep adem. Ik gebruik oefeningen uit deze blog. Ik heb iets met dit lied, dus zet het regelmatig op en ga lekker los!

Het hoeft niet altijd groots, het zit’m juist in de kleine dingen consequent doen.

Kom weer tot jezelf en daarmee krijg je als vanzelf meer rust in je hoofd en lijf.

5 Prioriteren voor minder stress en meer rust

Hoe gaat het? DRUK is tegenwoordig het standaard antwoord dat je krijgt. Ik schaam me bijna om te zeggen dat ik dat (meestal) niet zo ervaar. Dus laten we het hebben over prioriteren en helpende strategieën om je stressniveau te beheersen en meer rust in je leven te brengen.

Moeten

Word je allereerst bewust van wat je ‘moet’ doen en onderzoek welke mogelijkheden er nog meer zijn. Als je iets ‘moet’ van een ander of van jezelf is deze zin een reminder om je af te vragen: moet ik dit nu doen? 

MOET ik dit nu doen?

moet IK dit nu doen?

moet ik DIT nu doen?

moet ik dit NU doen?

moet ik dit nu DOEN?

Intentie

Je ontkomt er niet aan dat bepaalde taken toch gedaan mogen worden. Met welke intentie doe je dit?

Bijvoorbeeld: ik moet koken, blegh geen zin in maar er moeten 5 monden gevoed worden. Kun je dit shiften naar mogen en wat het zo prettig maakt dat je dit überhaupt kan?

OF

Ik ben zo dankbaar dat ik genoeg eten in huis heb, een mooie, fijne keuken waarmee ik een gezonde maaltijd voor mijn gezin op tafel kan zetten en het koken maak ik leuk voor mezelf door een lekker muziekje aan te zetten.

Merk jij ook het verschil in ervaring en energie tussen deze 2 voorbeelden?

Focus

 • Maak een to-do lijst en rangschik je taken op prioriteit. Vink af als je iets gedaan hebt, werkt mega motiverend! Houd je planning realistisch, stel haalbare doelen en vergeet niet je me-time moment in te plannen voor focus, rust en ontspanning ;).
 • Stel je grenzen. Zeg nee als je een nee voelt en als je planning het niet toe laat. Jij bent in charge!
 • Ga monotaskten in plaats van multitasken. Dat is echt killing en we kunnen het helemaal niet, al denken we van wel. Het maakt je onrustig en inefficiënt, één ding met je volledige aandacht tegelijk dus😊

Wil je rust in je hoofd? Kom in actie!

>Wat neem je uit bovenstaande ideeën en oefeningen mee voor jezelf?

>Maak nu een concrete afspraak, zet die intentie:

Ik kies voor mezelf, ik wil innerlijke rust ervaren en daarom doe ik……(vul maar in) 

Misschien ben je je bewust van de onrust, maar lukt het je zelf niet om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, al begrijp ik dat het een drempel voor je is. Als mindfulness trainer en (loopbaan + life) coach begeleid ik je graag naar innerlijke rust en een gelukkiger leven.

Liefs,

Mélanie