Download gratis Grow Guide: in 3 stappen je hart volgen

Hoe een groeimindset jouw leven kan veranderen: tips en strategieën voor het ontwikkelen van een groeimindset

Mélanie Schaerlaeckens

Lifecoach Breda

Hoe een groeimindset jouw leven kan veranderen: tips en strategieën.

Waarom vind je het het toch zo lastig om patronen te doorbreken en nieuwe gewoontes aan te leren? Dat heeft alles te maken met jouw mindset. Alles begint namelijk met een gedachte. Een gedachte roept bepaalde emoties en andere gedachten op. Daar ga je vervolgens naar handelen, inbeelden en praten. Je mind is dus de bron daarna volgt pas je lijf. In deze blog vertel ik je hoe je je vaste mindset transformeert naar een groeimindset zodat het voor jou werkt. Let maar eens op wat er dan gebeurt.

Je bent niet wat je denkt, je wordt het wel

In een enquête die ik vorig jaar heb gehouden onder 70 vrouwen stelde ik de vraag:

“Ik geloof dat ik ben wat ik denk”.

73% van de vrouwen is het hiermee eens.

We identificeren ons massaal met onze gedachten, MAAR…

Je bent niet wat je denkt, je wordt het wel.  

Laat dit even op je inwerken. Je bent niet je gedachten.

Jouw overtuigingen worden wel jouw waarheid.

> Denk jij dat je gedoemd bent om te mislukken? Je hebt gelijk!

> Denk jij dat je dat je energiek, gelukkig en vol vertrouwen door het leven kan? Je hebt gelijk!

En dat wordt jouw realiteit.

Stel je eens voor dat je de kracht van brein vóór je laat werken.

Mijn zelfbeeld 180 graden gedraaid

Toen ik ontdekte dat je je brein kan herprogrammeren veranderde mijn hele leven. Door te beseffen dat ik met mijn mindset mijn werkelijkheid creëer, was ik enorm gemotiveerd om met mezelf aan de slag te gaan, hoe spannend ook. Al snel zag ik positieve effecten! Door dagelijks aan een positieve groeimindset te werken, is mijn negatieve zelfbeeld weg. Eerst naar een realistisch zelfbeeld en nu kan ik oprecht zeggen dat ik van mijzelf houd. Ik zou het anders ook nooit hebben aangedurfd om voor mijn droombaan te gaan en tot 2 keer toe mijn carrière volledig om te gooien.

Het verschil tussen een groeimindset en vaste mindset

“Zo ben ik nu eenmaal.” Werd altijd gedacht. We geloofden in een vaste mindset, dat intelligentie en persoonlijkheid volledig is aangeboren. Het tegendeel is gelukkig waar. Ons brein is vervormbaar. En dat betekent dat we ons brein kunnen herprogrammeren. Bij een een groeimindset ga je er vanuit dat intelligentie, kwaliteiten en persoonlijkheid kunt ontwikkelen. Je kunt dus invloed uitoefenen op je ontwikkeling en daarin groeien. Hoe gaaf is dat!

Weg met die niet helpende patronen, kritisch denken en vastgeroeste gewoonten. Door de constante aanmaak van neuronen kan je jouw hersenen wanneer je maar wilt nieuwe dingen leren! Neuroplasticiteit is een continu proces dat nooit stopt. Zelfs niet wanneer je ouder bent. Je blijft nieuwe verbindingen aanmaken, deze versterken en zo kun je je brein dus voor je laten werken.

Het is de sleutel om je zelfbeeld, je doelen, je geluk, je gezondheid, you name it, vanaf vandaag structureel te verbeteren! Dus: hallo groei mindset en doelen waarvan je dacht dat ze niet voor jou zijn weggelegd!

Hieronder zie je het verschil tussen een groei mindset en een vaste mindset. 

Hoe een groeimindset jouw leven kan veranderen: Tips en strategieën voor het ontwikkelen van een groeimindset

Vanuit welke mindset leef jij voornamelijk? Ontdek ook voor jezelf welke overtuigingen daar onder zitten. Merk op welke energie de overtuigingen, woorden en daden met zich mee brengen en welk effect dat heeft op het creëren van jouw realiteit. 

Ontdek hieronder aan welke strategie jij het meeste vasthoudt.

Vaste mindset

Beeld je eens in… je bent op je werk en je vraagt jezelf af: wat doe ik hier eigenlijk nog? Je doet al jaren hetzelfde op de automatische piloot. Het is wel leuk hoor, maar eigenlijk is het tijd voor iets nieuws. Je hebt meer in je mars, maar dit is veilig en vertrouwd. Anderen zijn ook eigenlijk beter dan jij. Overal is het wel iets en jij gaat ook niet veranderen. Een sprong in het diepe wagen en de moeite steken om te solliciteren zie je niet zitten: te moeilijk, teveel gedoe. Je begint je zelfs af te vragen of je wel iets anders kan. Dan moet je ook weer eens met je CV aan de slag en jezelf profileren. Bij het woord netwerken haak je al helemaal af. Je geeft het al op voor je eraan begonnen bent.

Groeimindset

Beeld je eens in je bent weer op je werk en je vraagt jezelf af: wat doe ik hier eigenlijk nog? Je beseft dat je eerlijk mag zijn naar jezelf, je bent echt toe aan iets nieuws. Je weet dat het energie en tijd gaat kosten, maar je wilt een baan die jou meer energie, plezier en voldoening geeft. Daar houd je je aan vast. “Hoe ik er ook ga komen, linksom of rechtsom, ik kan dit!” Zeg je tegen jezelf. Je gaat de uitdaging aan. Al is het niet het leukste om je CV uit het stof te halen, je weet dat je iets moet doen voor die toffe baan! Je vraagt hulp in je netwerk en kijkt hoe anderen het doen. Van iedere stap en feedback die je krijgt leer je. Een afwijzing hoort erbij, die baan was niet voor jou weggelegd. Dat brengt je juist dichter bij die toffe baan die je in slechts een paar maanden tijd hebt gevonden. Mega trots ben je! Achteraf vond je het zelfs meevallen. 

Voordelen van een groeimindset

Een groeimindset helpt jou:

  • te geloven in jezelf, je krijgt daardoor een boost aan zelfvertrouwen.
  • uitdagingen te omarmen.
  • aan een flinke dosis doorzettingsvermogen waardoor je niet opgeeft als het uitdagend wordt.
  • betere relaties aan te gaan omdat je open staat voor feedback en graag leert van anderen. 
  • betere prestaties te leveren, want jij gelooft in jezelf en weet dat je alles in je hebt om je wensen, behoeften en verlangens te vervullen.
  • en nog veel meer, maar dat zal je ongetwijfeld al hebben gemerkt.

 

Het is tijd om jouw verlangens serieus te nemen! Ben jij er klaar voor om een groeimindset te ontwikkelen die jou helpt bij het vervullen van jouw wensen, behoeften en verlangens? Let’s go!

Change your mindset and the results will follow.

Oefening creëer jouw droomleven met een groeimindset

Stap 1: Visualiseer

Neem een levensgebied in gedachten waar je een verlangen, specifiek doel of veranderbehoefte hebt. Visualiseer hoe het zou zijn als je het al zou hebben. Wat doe je en hoe zie ik aan jou dat je het hebt bereikt? Hoe ziet bijvoorbeeld die volgende stap in je carrière of rust in je hoofd eruit? Zorg dat je het in kunt beelden en kunt voelen alsof je het al hebt bereikt. Als je het kan visualiseren dan kun je het ook realiseren met de juiste mindset!

Stap 2: Inventariseer

Wat heb je te doen om dit te realiseren? Zet je groeimindset bril op en maak doelen en acties zo concreet mogelijk. Hoe ga je dit bereiken? Zie kansen, mogelijkheden, leer-en groeimomenten in alles!

Stap 3: Daag jezelf uit, actie!

Experimenteer met het uitvoeren van je doelen en acties. Werk aan je persoonlijke ontwikkeling door bijvoorbeeld helpende overtuigingen en affirmaties die de overtuiging kracht geven. Laat je inspireren door anderen, ga experimenteren met nieuw gedrag en durf ‘fouten’ te maken. Daag jezelf uit om iedere dag iets te doen dat past bij het vervullen van jouw verlangen. Iedere stap, hoe klein ook, zorgt dat jij dichter bij jouw gewenste situatie komt.

Stap 4: Reflecteer en houd vol

Sta regelmatig, het liefst dagelijks, stil bij je verlangen en je acties om dat verlangen te vervullen. Het zal nooit precies lopen zoals je wilt, that’s life😉. Dit zijn juist de uitdagingen die jij nodig hebt om te groeien en ervan te leren. Blijf flexibel, pas je plannen aan en houd vol met je doel voor ogen. Motiveer jezelf om te blijven ontwikkelen. Zet bijvoorbeeld toch die stap buiten je comfortzone, daar zit jouw groei op weg naar dat doel.

Door deze oefening te integreren in je dagelijks leven verrijk je jezelf door de kracht van je groeimindset te benutten én werk je actief aan het vervullen van jouw wensen, behoeften en verlangen. EnJOY!

— 

Lieve vrouw, durf jij het aan om de kracht van je groeimindset te gebruiken om jouw droomleven te creëren?

Als je wilt leren hoe je jouw doelen kunt bereiken en jouw wensen, behoeften en verlangens kunt vervullen, dan kan ik jou helpen. Als lifecoach in Breda kan ik je begeleiden bij het ontwikkelen van een groeimindset en het maken van een concreet plan voor jouw wensen. Ik begeleid je met liefde. 

Liefs,

Mélanie