Download gratis Grow Guide: in 3 stappen je hart volgen

7 tips tegen een winterdip

Mélanie Schaerlaeckens

Lifecoach Breda

Tips tegen winterdip

Je gaat in het donker in de kou naar je werk en komt in het donker weer thuis. Het is regenachtig buiten, de dagen zijn kort en je voelt je somber. Je hebt minder energie en voelt je wat lusteloos. Je zit wat minder lekker in je vel en het liefst trekt je jezelf even terug van alles.

Misschien heb jij wel last van een winterdip, de winterblues of hoe je het ook wilt noemen. Daarom deel ik op Blue Monday 7 tips om jou uit je winterdip te helpen en een winterdip te voorkomen.

Tip 1: accepteer jezelf

Oké, je hebt een dipje en bent even niet op je best. ACCEPTEER hoe je je nu voelt. Je bent niet de enige die hier last van heeft, zeker in de winter komt dit vaak voor. Zonder de dalen, ook geen pieken!

Het is helemaal oké, jij bent helemaal oké, ook als je je even niet zo oké voelt. Het maakt je mens, jeej! En het is slechts tijdelijk dus wees lief en mild voor jezelf. In plaats van weerstand te ervaren voor hoe je je voelt mag je accepteren dat je je voelt zoals je je voelt en dat mag je er helemaal laten zijn. 

Tip 2: Schrijf van je af

Je wilt je natuurlijk helemaal niet zo niet voelen, maar het is nu wat het is, dat heb je net geaccepteerd:). Je hebt nog van alles te doen dus misschien zit je hoofd naast een verkoudheid en snot wel vol met allerlei (pieker)gedachten. De onrust wordt alleen maar groter doordat werk en kinderen geen boodschap hebben aan hoe jij je voelt.

Schrijf maar eens van je af wat er allemaal in je om gaat.

  • Wat houdt je bezig?
  • Wat voel je en hoe voelt je lijf?
  • Welke druk leg je jezelf op?
  • Welke niet helpende gedachten heb je over de situatie en hoe je je voelt?

 

Door er woorden aan te geven maak je ruimte in je hoofd, creëer je overzicht en kun je er van een afstandje naar kijken. Zo ontdek je wat je in de weg staat om je weer happy te voelen. Geef wat je voelt en ervaart de ruimte. Je zult merken dat het juist in lading af neemt nu het gezien en gehoord wordt.

Jij bent niet je dipje, je ervaart het zo.

Tip 3: zorg voor jezelf

Wees extra lief voor jezelf, juist nu! Kies voor liefdevolle woorden en daden naar jezelf. Het is nu tijd om te zorgen voor jezelf. Luister naar je lijf en bekijk welke inzichten het van je afschrijven je heeft gegeven.

  • Wat kun je jezelf geven om je iets beter te voelen?
  • Waar heb je behoefte aan?

 

Misschien is dat juist even een rustmomentje nemen in plaats van maar doorgaan. Op tijd naar bed om voldoende slaap te krijgen. Misschien hang je al dagen moe en lusteloos op de bank ’s avonds terwijl je diep van binnen weet dat een wandeling in de buitenlucht je meer goed zou doen. 

  • Wat doe jij vandaag om je iets beter of even happy te voelen?
Tips tegen winterdip
Affirmaties winterdip

Tip 4: bewegen

I know, je ziet hier waarschijnlijk helemaal niet op te wachten, juist nu niet. Want je weet niet hoe je jezelf ertoe moet zetten. Vooral de buitenlucht doet nu extra goed vanwege het daglicht. Het is bewezen dat bewegen je beter doet voelen door de stofjes die je aanmaakt zoals het gelukshormoon endorfine en dat kun je juist nu extra goed gebruiken.

Dus kom van die bank, verzamel al je moed en ga gewoon, al is het maar 10 minuten een blokje om! You’ll thank me later😉

Tip 5: zorg voor (dag)licht

Daglicht zorgt voor meer vitamine D, serotine, melatonine dat positieve gevolgen heeft voor ons humeur! Daglicht helpt je om je winterdipje te verminderen of voorkomen. Zoek daarom tijdens de donkere dagen actief op door een lichte werkplek te creëren, voldoende licht in huis en probeer overdag naar buiten te gaan om daglicht mee te pakken. Lichttherapie is ook een goede oplossing.  

Tip 6: luister naar je lijf

Je lichaam is zo intelligent, diep van binnen weet jij dondersgoed wat jij nodig hebt. Luister naar de signalen en vervul je eigen behoeften. Drink voldoende water (1,5-2 liter), eet vers en gebalanceerd, dat boost je imuunsysteem. 

LACH! Kijk grappige filmpjes, bel een vriendin, zorg voor plezier en luchtigheid. Het hoeft niet altijd zo serieus en lachen helpt relativeren. 

Waar kun je juist nu dankbaarheid voor voelen? 

Tip 6: kom in actie!

Alleen JIJ kunt ervoor zorgen dat je je weer happy voelt. Jij bent de regisseur van jouw gedachten, gevoelens, acties én jouw leven. Ben die regisseur door de daad bij het woord te voegen. Ook al ben je moe en lusteloos, juist nu mag je in actie komen uit liefde voor jezelf.

Zie deze dip als een kans om naar binnen te keren, net zoals de natuur het doet, zodat je ontdekt wat jij nodig hebt om weer tot bloei te komen. Door jouw behoeften te vervullen plant je de zaadjes om binnenkort weer te floreren. In actie kan ook betekenen dat je juist ruimte maakt om te ontspannen en rust te plannen. Doe wat goed voelt voor jou.

Als je langdurige sombere gevoelens blijft houden of je klachten verergeren, raadpleeg dan je huisarts.

Remember: there is always blue sky behind the clouds.

Ik hoop dat deze 7 tips tegen een winterdip je helpen hier beter mee om te gaan én dat je ontdekt hoe jij weer kunt stralen.

— 

Is het voor jou een uitdaging om te luisteren naar je lijf, het ontdekken van je behoeften of het doorbreken van een negatieve vicieuze cirkel?

Ontdek wat ik voor jou kan betekenen als lifecoach in Breda. Ik help je met liefde op weg. 

Liefs,

Mélanie