Download gratis Grow Guide: in 3 stappen je hart volgen

Word je eigen zelfliefde coach: 6 praktische oefeningen

Mélanie Schaerlaeckens

Lifecoach Breda

Zelfliefde coach

Iedereen verlangt naar liefde in het leven, naar geaccepteerd worden en naar verbinding. Het zijn de basisbehoeften van ons als mens en dit alles begint met liefde voor jezelf. Maar hoe doe je dat eigenlijk: onvoorwaardelijk van jezelf houden? Met de tips uit dit artikel word jij je eigen zelfliefde coach.

“I love me, unconditionally”

Het is mijn favoriete mantra en het omvat voor mij dan ook de essentie van zelfliefde. Liefde is universeel en onvoorwaardelijk. Het is een vormloze, tijdloze energie die overal en altijd aanwezig. Je hoeft er dus niet naar te zoeken. Het zit al in jou, lieve vrouw. Het zit in je hart. En de eerste stap die jij kan zetten om deze liefde in jezelf naar boven te halen is het ontwikkelen van zelfliefde.

Waarom is zelfliefde zo belangrijk

Zelfliefde leert je met mildheid en compassie naar jezelf te kijken. Het zorgt ervoor dat je zonder oordeel naar jezelf kunt kijken en dat je minder kritisch bent over je ‘tekortkomingen’. Door onvoorwaardelijk van jezelf te houden kan je zijn wie je diep van binnen bent. Het geeft je energie. En dat zie je. Je straalt het uit naar anderen en daarmee trek je automatisch liefde aan. Kortom: zelfliefde versterkt de relatie met jezelf én met anderen. Voel de liefde in je hart en je zult merken dat de normaalste zaken ineens bijzonder worden. Het maakt je vriendelijker en zachter naar iedereen om je heen.

Het kostte tijd…

…van mezelf leren houden. Ik was simpelweg altijd kritisch op mezelf. Daardoor heb ik bijna mijn hele leven een negatief zelfbeeld gehad. Pas toen ik leerde om onvoorwaardelijk van mezelf te houden besefte ik mij dat dat dé weg is naar vrijheid en vertrouwen. Ik ben dan ook blij dat je dit artikel leest. Door gebrek aan zelfliefde zijn we onbewust bang voor ons eigen licht. Ik nodig je daarom uit om te zien en te geloven dat jij oneindige potentie hebt. Gun het jezelf om dit volledig te benutten door volop in je eigen licht te gaan staan. Het vormt de basis voor een gelukkig, betekenisvol en succesvol leven. En dat gun ik je van harte.

Hey, jij

Ja jij. Stel je eens voor dat je onvoorwaardelijk van jezelf houdt. En dat je vol liefde, vriendelijkheid en compassie naar jezelf kijkt. Hoe zou je je dan voelen als er ineens van alles tegen zit? De trein rijdt voor je neus weg, je vergeet je huissleutels of je staat op met een enorme pukkel op je neus. Hoe zou je reageren op deze situaties als je moe of gestresst bent en hoe zou je reageren vanuit een liefdevolle staat? Door een liefdevolle relatie met jezelf aan te gaan, waarbij je jezelf volledig accepteert zoals je bent, creëer je ruimte. Ruimte om naar jezelf te luisteren en om jezelf precies te geven wat jij nodig hebt zodat je emmer niet overloopt. Neem de tijd om te doen wat je leuk vindt zodat je kunt opladen. Maar durf ook in de spiegel te kijken. Jouw pijn mag er zijn. Omarm het en doorleef het.

Als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt…:

 • Wat betekent geluk en succes dan voor jou?
 • Welke keuzes zou jij dan wel maken?
 • Hoe zou je je voelen?
 • Hoe zou je leven er dan uit zien?

Dit leverde zelfliefde mij op

Nu ik van mezelf houd heb ik een positief zelfbeeld. Mijn innerlijke criticus is naar de achtergrond verdwenen. Ik ben milder naar mezelf en stel grenzen. Ik luister weer naar mijn intuïtie en daardoor volg ik nu mijn eigen pad. Terwijl ik mij voorheen vooral druk maakte om de mening van anderen en constant piekerde en twijfelde over alles en niks.

De voordelen van je eigen zelfliefde coach zijn

Voelt zelfliefde voor jou als egoïstisch of als een luxe? Dan help ik je snel uit de droom. Je staat juist in je kracht als je jezelf liefde kunt geven. Je zult al snel merken dat je steviger in je schoenen staat. En daarnaast voelt het gewoon enorm bevrijdend.

 • Je creëert een positief zelfbeeld. Een gevoel van eigenwaarde en vertrouwen in jezelf
 • Je kunt jezelf volledig accepteren, respecteren en waarderen
 • Je weet wat jou gelukkig en succesvol maakt en je handelt daarnaar
 • Je ervaart meer (innerlijke) rust
 • Je versterkt de relatie met jezelf en je relaties met anderen
 • Je komt thuis bij jezelf omdat je je verbindt met je intuïtie
 • Je zorgt beter voor jezelf omdat je weet wat jij nodig hebt
 • Je voelt je positiever, gelukkiger, energieker en vrij


De eerste stap naar zelfliefde is zelfacceptatie

Omarm jezelf met al je kwaliteiten en mindere kanten. Je bent namelijk precies goed zoals je bent. Zelfacceptatie verhoogt je gevoel van eigenwaarde. Je voelt je waardig om liefde te ontvangen en kunt jezelf liefde geven. Want als je dit laat afhangen van de waardering van anderen, dan geef je de macht over je gevoelens uit handen. Het is dus heel belangrijk om je te realiseren dat jij van niets of niemand afhankelijk bent om gelukkig te zijn. Je hebt geen goedkeuring van de buitenwereld nodig. Accepteer jezelf volledig en verwelkom onvoorwaardelijke liefde in je hart. Dan kun je groeien tot je volledige potentieel.

Let’s do the work: 6 zelfliefde coach oefeningen

Het is tijd! Hou van jezelf, geef jezelf alles, zonder je daarover schuldig te voelen!

Met de volgende oefeningen word jij je eigen zelfliefde coach.

Stop met zelfkritiek

Zelfkritiek is een tactiek van je ego. En remember: je bent niet je gedachten. Wat jij jezelf vertelt is niet de waarheid. Het zorgt voor stress en heeft negatieve impact op jou en je leven.

 • Stop dus met jezelf angst, onzekerheid, schuld en schaamte aan te praten
 • Fouten maken mag. Zie dit als een leermoment
 • Klaag en zeur niet over jezelf
 • Stop met jezelf saboteren en afwijzen
 • Heb je toch een negatieve gedachte over jezelf? Zet ‘ik heb de gedachte dat…’ ervoor. Merk je al een verschil in lading?

Laat je perfectionisme los

Lieve vrouw, jij bent perfectly imperfect. Verruil je kritische blik door liefdevol denken en handelen. Zo kan je jezelf accepteren, precies zoals je bent. Je hoeft jezelf niet te verbeteren. Je mag vertrouwen in je goedheid en ontspannen in je heelheid. Wat probeer jij te hard? Benoem drie dingen waarin jij wilt leren ontspannen, loslaten en vertrouwen dat het goed genoeg is.

Vind je innerlijke positieve stem

Ze is je allerbeste vriendin. Ze is de tegenhanger van je innerlijke criticus. Praat vaker met haar en luister naar haar. Praat bemoedigend tegen jezelf zoals je praat tegen iemand van wie je onvoorwaardelijk houdt. Herinner je een recentelijke situatie waarin jij kritisch was naar jezelf. Welk liefdevol advies zou jij je beste vriendin in deze situatie geven? Geef jezelf dit nu alsnog.

Affirmeren

Je mind weet het verschil niet tussen wat echt is en wat niet. Je gelooft wat je vaak hoort en ziet. Herprogrammeer je mind door onderstaande affirmaties hardop uit te spreken. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe beter. Al geloof je het in het begin misschien niet helemaal, geef het de tijd. Probeer het te voelen en te geloven dat jij dit echt bent en je zult zien dat je het wordt. Sterker nog… je bent het eigenlijk al.

 • Ik houd van mij
 • Ik ben precies goed zoals ik ben
 • Ik ben goed genoeg
 • Ik geloof in mezelf
 • Ik ben de leukste persoon die ik ken
 • Ik ben trots op wie ik ben
 • Ik ben liefde

Welke affirmaties helpen jou om jezelf te omarmen zoals je bent?

Zorg voor je lichaam

Hoe liefdevol ga jij met je lijf om? En hoe is je energielevel? Eet gezond, beweeg en luister naar de signalen van je lijf. Neem er de tijd voor.

Maak een top 10 van energiegevers en geef jezelf minimaal één keer per dag een me-time momentje uit deze lijst. Wat dacht je van een boek lezen, wandelen, mediteren. Geniet ervan.

Innerlijke weerstand

Geen pieken zonder dalen. Wat gaat er op dit moment even minder goed in je lijf, je werk of je relatie? Mag dit gevoel er zijn van jou? Of ervaar je weerstand? Accepteer wat je voelt, ook al zijn het minder prettige emoties. Door het er te laten zijn en te doorvoelen kun je er iets mee doen. Daardoor kan de liefde weer gaan stromen. Merk op wat je voelt in je lijf zonder je ermee te identificeren. Je bent niet je emoties. Wat willen ze je vertellen? Welk onvervuld verlangen of welke behoefte ligt hier achter?

Kies voor liefde

Leg je hand eens op je hart. Daar zit jouw onvoorwaardelijke en altijd aanwezige (zelf)liefde. Verspreid de liefde met je ademhaling door je hele lichaam. Doe dit een paar keer per dag. En als je het even niet meer weet, luister dan naar je hart en stel jezelf de vraag: wat zou liefde doen?

Kies voor compassie

Zelfcompassie is de sleutel naar zelfliefde. Wees mild en liefdevol naar jezelf. Oordeel niet. En kijk met liefdevolle, vriendelijke nieuwsgierigheid naar jezelf, naar anderen en naar de wereld. Hoe? Door bijvoorbeeld dagelijks een oefening uit deze blog te doen.

Witboek

Ben jij je grootste criticus? Dan kan het bijhouden van een ‘witboek’ je helpen. Een witboek is een dagboek waarin je dagelijks enkel positieve dingen schrijft. Koop dus een mooi schriftje voor jezelf en maak daar jouw eigen witboek van. Welke positieve gevoelens heb je gehad? Wat was jouw aandeel hierin? Waar heb je om gelachen? Wat vond je leuk of waar heb je van genoten? Het kunnen de kleinste dingen zijn. En schrijf bij alles welke goede eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden van jou daarvoor nodig waren. Probeer dit eens drie weken vol te houden. Je zult merken dat je daarna anders kijkt, voelt en denkt.

Lieve vrouw, jij bent de allerbelangrijkste persoon in je leven. De persoon waar je het de rest van je leven nog mee moet doen. Ik wil je daarom uitnodigen om die sterke, liefdevolle, levenslange relatie met jezelf aan te gaan! Je verdient het. Het is de sleutel tot geluk.

Vind je het nog lastig om jezelf te omarmen? Je hoeft het niet alleen te doen. Plan vandaag nog een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in, dan bespreken we wat ik voor je kan betekenen. Als lifecoach in Breda heb ik al veel vrouwen mogen begeleiden naar een liefdevolle relatie met zichzelf. Ik begeleid ook jou met liefde.

Liefs

Mélanie